Udviklingen af det historiske jakkesæt gennem mere end 300 år

Meget få ved hvor jakkesætte har sin oprindelse, som faktisk stammer helt tilbage til omkring 1660’ernes England. Her indførte Charles II af England ved lov, at det højere selskab samt adelen altid skulle bære en enkel sort vest i det offentlige rum.

Inspirationen kom fra Frankrig, og den engelske mode i de højere lag var igennem 1660’erne meget domineret af den dekorative franske mode. Først senere i 1800’tallet kom jakkesættet, som man kender det i dag.

Til at starte med blev et jakkesæt mest brugt som strandtøj og senere som søndagstøj eller også kaldt kirketøj, hvor man skulle være ekstra pænt klædt. I dag har det ikke samme betydning, idet det for mange er blevet hverdags kost at være iført matchende jakke og bukser. Dog ses den traditionelle vest ikke så ofte mere i hverdagsbilledet, men bruges mere til mere traditionelle anliggender.

De første mange år var et jakkesæt kendetegnet ved sine mørkefarver, men i dag kan man se det i alle regnbuens farver. Farverne varierer med tendenser indenfor modeverdenen, og ofte kan man se specielt unge i mere kulørte sæt. Ligeledes er det heller ikke længere kun forbeholdt mænd at være klædt i matchende jakke og bukser, da mange kvinder har taget sættet til sig og videreudviklet det i en mere feminin retning.

About the Author