BFO – alt om en brystforstørrende operation

Brystforstørrende operation (BFO)
Brystforstørrende operationer (BFO) er vel nok den mest populære kosmetiske kirurgiske operation overhovedet i Danmark. Det anslås, at omkring 30.000 danske kvinder har fået foretaget en brystforstørrende operation i dag (tal fra 2011).

Man skal ifølge den danske lov være minimum 18 år gammel for at få foretaget en kosmetisk operation. Det anbefales dog for de flestes vedkommende at vente yderligere nogle år, da kroppen oftest ikke er færdigudviklet i denne alder.

Hvordan foregår en BFO?
Operationen starter ved, at der lægges et snit i huden. Det hyppigste sted er under brystet, men det er også muligt at få lavet snittet rundt om brystvorten eller i armhulen. Derefter dannes der en lomme, hvori implantatet placeres. Brystimplantater af silikone er det mest brugte, og fås både som dråbeformede eller formede som halve appelsiner.

Implantaterne lægges ind under brystkirtlen og enten over eller under brystmuskelen. En BFO kan kombineres med brystløft.

Størrelsen på implantaterne aftales mellem patienten og plastikkirurgen inden operationen, og heldigvis har de fleste kirurger pli nok til at fraråde en størrelse, der ikke passer til din krop. Operationen varer som regel er 1-2 timer, og operationen udføres næsten altid under fuld narkose.

Her kan du se en video om, hvordan en forundersøgelse på Nygart Privathospital foregår:

Efter operationen
Det anbefales at gå med sports bh eller lign. i de første 1-3 måneder efter indgrebet. Undgå samtidig tunge løft. Ved stillesiddende arbejde kan arbejde optages igen efter en uge. Sportsaktiviteter frarådes de første 4-6 uger efter operationen.

Ar kan ikke undgås i forbindelse med brystoperationer. Men synligheden aftager oftest mere eller mindre helt med tiden. Arrene frarådes at blive udsat for skarp sol det første år, da det kan gøre arrene mere synlige.

Bivirkninger ved BFO
Brysterne vil altid være ømme og hævede efter operationen, men ubehaget vil normalt aftage efter omkring 10 dage, og forsvinder ofte helt efter tre uger. Nedsat følelse i brystvorterne i 1-2 måneder er ikke unormalt, men kommer oftest igen efter 1-3 måneder. Hos enkelte kommer følelsen aldrig igen. Evnen til at amme skades som regel ikke, medmindre der anvendes et snit ved brystvorten.

Silikoneimplantater gør det vanskeligere at opdage kræftsvulster i brysterne via mammografi. Det er især svært, hvis implantatet ligger foran brystmusklen.

Er du ramt af bindevævssygdom anbefales implantater med silikone ikke. Men implantater med saltvand er en mulighed.

Protesekanter der kan mærkes, kan opstå, og vil ligne rynker eller små buler. Dette forekommer især, hvis patienten er meget tynd, hvis vedkommende står meget fremoverbøjet.

About the Author