Fransk Spisehus_Chokolade soufflé

Fransk Spisehus: top 5 franske retter

Fransk Spisehus er kendt for sine fantastiske franske retter. Men hvilke er de mest almindelige i Frankrig? Se listen over top 5 franske retter herunder

Fransk mad er kendt verden over for sin farverige smagssammensætning. Selv helt almindelige retter kan være en smagseksplosion uden lige. Faktisk har UNESCO tilføjet fransk madlavning til sin internationale kulturarv i 2010. Her ser vi på top 5 over franske retter, du skal prøve

Soupe á l’oignon

En traditionel fransk suppe, der er lavet på løg. DFransk Spisehus_suppeen serveres med croutoner og smeltet ost på toppen. Suppen kan spores helt tilbage til romerne, hvor det blev anset som en ”fattigmandsspise”. I 1800-tallet blev retten dog tilpasset til det franske køkken, og karameliseringen af løgene giver det en lidt brandy-agtig eftersmag, som ikke var tilfældet i det gamle Rom. Suppen bliver spist over hele Frankrig og benyttes både som hovedret og forret. Retten kan også bestilles hos Fransk Spisehus.

Coq au vin

Fransk Spisehus_Coq au vinCoq au vin har de fleste nok hørt om. Nogle har nok også smagt den delikate ret, der gennem tv og film er blevet populær til middagsselskaber. Retten består af braiseret kylling med vin, svampe og saltet bacon samt løg og hvidløg. Den mest almindelige opskrift benytter også brandy, der giver det en lidt røget smag. Selve navnet kan oversættes til ”kylling i vin”, og det er en ret der unægtelig er forbundet med det franske køkken.

 

Cassoulet

En cassoulet er en ret bestående af hvide bønner, der stille og rolig er stuvet sammen med kød, ofte and eller svin men kødpølser kan også bruges. Det er en ret fra landet, og den har været benyttetFransk Spisehus_Cassoulet på de franske landsbyer i flere århundreder. Den er især populær i Toulouse, Carcassonne og Castelnaudaty, som er franske byer om områder.  Smagen er altid meget kraftig pga. kødets fylde i retten, og den kan til tider spices lidt op med vin eller brandy.

Chokolade soufflé

Fransk Spisehus_Chokolade souffléSoufflé kommer af det franske verbum ”at puste”, og det passer egentlig meget godt på desserten, som er yderst populær i hele verden. Selve retten er en luftig, æg-baseret ret, der kan spores helt tilbage til det 18. århundrede.  Mange restauranter verden over serverer retten, som uden tvivl er én af de mest populære desserter. Lige fra USA i vest til Japan i øst bliver retten serveret, og det er en sand nydelse at sætte tænderne i den søde dessert.

Confit de canard

Selvom retten kan være svær at udtale for den almene dansker, så er det en af favoritspiserne herhjemme. Selve retten er and, og den bliver anset som én af de fineste franske retter. Kødet bliver tilberedt på en helt speciel måde, der kan dateres flere århundrede tilbage i tiden. Det er slow-cooking, hvilket betyder du skal bruge mere end en aften på at tilberede kødet. Kødet bliver marineret i salt, hvidløg og timian i op til 36 timer og derefter tilberedt i sit eget fedt ved lave temperaturer. Retten bliver typisk serveret med kartofler og hvidløg som side dish. Retten spises i hele Frankrig men er især populær i Gascogne, som er en fransk region nær den spanske grænse. Fransk Spisehus_Confit de canard

Se flere lækre franske opskrifter på expatica.

About the Author