Er du i dit kække hjørne? Føler du dig klar til at prøve noget nyt? Eller har du det fint nok med, du er den eneste blandt venner og familie, der ikke kender forskellen på samosa og tikki? Hvad enten det er det ene eller det andet, så er det godt at kende forskellen, når du skal besøge en indisk restaurant. Her kommer der en guide til, hvordan du skal begå dig på en restaurant med indiske retter.
Har du aldrig prøvet indisk mad, kan det være skræmmende. Men frygt ej. Du får en fantastisk oplevelse, hvis du følger stepsne her.
For at komme i humør til indisk cuisine er det en god ide at starte med en film, der kan skabe den rette stemning. Og der findes mange film om det indiske køkken, dets krydderier og omfangsrige historie. Gå bare på Amazon eller Netflix, og du vil finde et hav af film, der omhandler det indiske madunivers. Derudover findes der ekstremt mange Bollywood film, der viser Indien fra sin helt egen side af. Du kan blandt andet finde Hundredefodsrejsen, der handler om en indisk familie, der flytter til Frankrig for at åbne en indisk restaurant. Under filmen bliver du præsenteret for en masse Masala. Ordet referer til et miks af krydderier, der indeholder løg, tomat, ingefær og hvidløg – men blandingen er mere end blot et krydderikompot. Det er en smagsforstærker, der bruges i et utal af indiske retter. Når du ser filmene, får du en grundlægge ide om, hvilken rolle krydderier spiller i det indiske køkken.
Nu har filmene vækket smagsløgene, og nu er det derfor tid til at gå direkte til menuen. Hvad kan man forvente af en indisk restaurant? Der er selvfølgelig variationer alt efter, hvilken restaurant du vælger, men der findes med garanti en lang række retter, der går igen på alle indiske restauranter.
Som gæst på en indisk restaurant er det vigtigt at vide, at det tager lang tid at forberede indisk mad. Det skal stå og koge ind og trække, så smagen kan blive så kraftig som overhovedet mulig. Det tager også tid for krydderierne at virke, og derfor har mange indiske restauranter strømlinet deres produktion, så de er klar hver eneste aften til, når gæsterne kommer på besøg.
Mange indiske snacks og forretter består af kartoffel. Det er forskellige udskæringer, som er krydret med indiske urter, og det passer rigtig godt sammen med chutney eller en anden form for dip. Hvis du får mulighed, så gå ikke glip af spinatkartoffel med det indiske chaat – det smager himmelsk.
Samosas – ja, det er retten fra starten af indlægget – er også lækker forret fra det indiske køkken. Det er en lille (ofte trekantformet) fyldt dej, der indeholder en masse lækre ingredienser som fleks. Lam, kylling, karry… ja, det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser.
Mange indiske restauranter serverer retter, der kan spises frit af alle ved bordet. Man kan selvfølgelig også få sin egen, individuelle retter, men det er meget almindeligt at folk deles om det, der står på bordet. Det er en god måde at komme hinanden ved på, og det er meget almindeligt i indiske familier verden over.
Er du ikke stor fan af kødretter? Så er det altid belejligt at gå på en indisk restaurant. Her er der ofte et stort udvalg af både kød- og vegetarretter, så alle føler sig velkomne. Nogle af de mest populære kødretter fra det indiske køkken er blandt andet lam, kylling og fisk.
Tandoori kylling er en af de absolut mest populære retter fra det indiske køkken. Kyllingen bliver ristet i det, der kaldes en ”Tandoor”, hvorfor det også har fået sit navn. De små kyllingestykker er ofte meget kraftige i smag og tilberedes det rigtigt, er det også stærk mad. Du kan få retten på alle indiske restauranter, der er seriøse omkring deres madlavning.
Chicken Titta betyder bogstavelig talt ”små bidder af kylling”, og det tilberedes også i en ”Tandoor”. Det er en ganske almindelig ret i det indiske madunivers, og den er forholdsvis nem at tilberede. Selvom den er udbredt i hele Indien (og resten af verden) er der faktisk flere i Sydindien, der spiser den sammenlignet med resten af landet.
Hvis du ikke er til det stærke indiske mad, så er Butter Chicken det helt rigtige valg at starte med, når du begiver dig ud i det det indiske madmekka. Det er revet Tandoori kylling, der flyder rundt i en cremet, yderst smagfuld sovs. Butter Chicken er en af Punjab Indian Restaurants specialiteter, og det er et absolut must-try, hvis du ikke har prøvet den før.
Selv den største smagsdommer og mest sarte restaurantgæst vil finde det indiske brød delikat. Naan, som det indiske brød også går under, er krydret med forskellige ingredienser, der løfter smagsoplevelsen fra almindelig hvede op til himmelske smagsindtryk. Det er traditionel indisk brød, der minder om pita eller tortilla, og det bruges også til at svøbe rester fra tallerkenen op med. Man kan også spise det for sig selv. Her smager det lækkert, når det er krydret med hvidløg, timian eller andre kendte krydderier.
En anden kendt brødtype er Dosa. Dosa er en form for pandekage, og det minder i høj grad om de franske Crepes. Det er lavet af ris og sorte bønner. Dosa kommer oprindeligt fra Sydindien, men det blev hurtigt spredt ud over hele regionen på grund af dets nemme opskrift og lækre smag. Lige meget hvor indiske personer har begivet sig hen, har du altid taget Dosa med sig. Det er også derfor, du med al sandsynlighed kan finde det på alle indiske restauranter.